Alms pite/ameriai mdra/
Alma pie vagy pite (amerikai recept)
Hozzvalk:
Tszta: 25 dkg zsr vagy st&
337; margarin
33 dkg liszt
1 tojs + 1 srgja (a fehrjt megtartom a tszta tetejre)
teskanl s
3 ev&
337;kanl cukor
50 ml (4 ev&
337;kanl) tej vagy hideg vz + 1 ev&
337;kanl ecet Gymlcs tltelk
1 vagy 1 kg hmozott alma nagyon vkonyra szeletelve (ez attl
fgg, hogy mennyit vesz be az edny (tepsi) mert jl tele kell
gymlccsel tlteni. n szoktam prbt tenni gy: hogy a tepsibe
teszem a pucolt szeletelt gymlcst; s ha kell pucolok hozz tbb
almt)
2 ev&
337;kanl kukoricaliszt (corn starch) vagy sima fehr liszt
125 ml cukor
Teskanl s
1- 1 teskanl fahj
Teskanl szerecsendi
Teskanl gymbr
1 cirom leve + reszelt hja (savanyu almba csak a fele)
2 ev&
337;kanl olvasztott vaj v. margarin
“Pie” Pite ksztse: Tszta minsge az azon mlik, hogy pontosan
betartod a kvetkezket. n ezt mr kidolgoztam tbb ven keresztl
a legfels fokig, gy neked csupn az utastsom szerint kell
dolgoznod. 1. Elveszed az elektromos keverd 2. A lisztet a
zsiradkkal, cukorral, sval egy mly tlban ssze vegyted, hogy
gy nzzen ki ez, mint az apr kis tarhonys liszt. 3. A
folyadkokat is ssze vegyted elre egy kis kln ednybe. 4. Az
elektromos kevervel amennyire tudod egy pr mozdulattal ezeket
ssze vegyted. Most a kezeddel, egy pr mozdulattal sszevegyted a
tsztt, de semmi kpen nem esel neki gyrni ezt a tsztt! 5.
Letpsz 2 db. zsrpaprt, s kzje helyezed a fele tszta
mennyisget, s gy a 2 papr kzt ezt kinyjtod. A st ednybe
helyezed az alap tsztt, s ki nyjtod a msik lapot is pont
mretre. Itt most mindent a frgbe vagy a fagyaszba teszel s egy
kis idre ill., megvrod, hogy kifagyjon, ez azrt fontos, mert
ettl lesz a tszta nagyon knny s ropogs. 6. Kzbe bekevered a
gymlcst a fszerekkel, cukorral, s a lisztel. Az olvasztott vaj
itt most kimarad! 7. Kezded a pie stemnyt sszelltani /
Begyjtod kzbe a stt. Kiveszed a tsztkat a fridgebl. Bele
ntd a gymlcs keverket. Akkor erre cspgteted az olvasztott
vajat, s betakarod az elre kinyjtott tsztval. Lehet szp
dekorl karimt ki kpezni dsztsl is, de ez el is maradhat. A
maradk tojsfehrjvel bekened a tszta tetejt egy tollal nagy
mozdulattal a tiszta tenyereddel. Durva cukorral enyhn beszrod.
(lehet kevert cukros dit is szrni a tetejbe, de nem szoktam) 1.
Stbe helyezed s kb. 45 –50 perc alatt ez gynyr arany srgra
megsl. Stsi id 45 – 50 perc St hmrsklete: 175 – 180 C St
edny mrete: nagy kerek pie st nagy vastag nttt vas serpeny 22
–25 cm
|