Almás pite/ameriai módra/
Alma pie vagy pite (amerikai recept)
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg zsír vagy süt&
337; margarin
33 dkg liszt
1 tojás + 1 sárgája (a fehérjét megtartom a tészta tetejére)
˝ teáskanál só
3 ev&
337;kanál cukor
50 ml (4 ev&
337;kanál) tej vagy hideg víz + 1 ev&
337;kanál ecet Gyümölcs töltelék
1 vagy 1 ˝ kg hámozott alma nagyon vékonyra szeletelve (ez attól
függ, hogy mennyit vesz be az edény (tepsi) mert jól tele kell
gyümölccsel tölteni. Én szoktam próbát tenni úgy: hogy a tepsibe
teszem a pucolt szeletelt gyümölcsöt; és ha kell pucolok hozzá több
almát)
2 ev&
337;kanál kukoricaliszt (corn starch) vagy sima fehér liszt
125 ml cukor
Ľ Teáskanál só
1- ˝ 1 teáskanál fahéj
Ľ Teáskanál szerecsendió
Ľ Teáskanál gyömbér
1 cirom leve + reszelt héja (savanyu almába csak a fele)
2 ev&
337;kanál olvasztott vaj v. margarin
“Pie” Pite készítése: Tészta minősége az azon múlik, hogy pontosan
betartod a következőket. Én ezt már kidolgoztam több éven keresztül
a legfelső fokig, így neked csupán az utasításom szerint kell
dolgoznod. 1. Előveszed az elektromos keverőd 2. A lisztet a
zsiradékkal, cukorral, sóval egy mély tálban össze vegyíted, hogy
úgy nézzen ki ez, mint az apró kis tarhonyás liszt. 3. A
folyadékokat is össze vegyíted előre egy kis külön edénybe. 4. Az
elektromos keverővel amennyire tudod egy pár mozdulattal ezeket
össze vegyíted. Most a kezeddel, egy pár mozdulattal összevegyíted a
tésztát, de semmi képen nem esel neki gyúrni ezt a tésztát! 5.
Letépsz 2 db. zsírpapírt, és közéje helyezed a fele tészta
mennyiséget, és így a 2 papír közt ezt kinyújtod. A sütő edénybe
helyezed az alap tésztát, és ki nyújtod a másik lapot is pont
méretre. Itt most mindent a frígbe vagy a fagyaszóba teszel és egy
kis időre ill., megvárod, hogy kifagyjon, ez azért fontos, mert
ettől lesz a tészta nagyon könnyű és ropogós. 6. Közbe bekevered a
gyümölcsöt a fűszerekkel, cukorral, és a lisztel. Az olvasztott vaj
itt most kimarad! 7. Kezded a pie süteményt összeállítani /
Begyújtod közbe a sütőt. Kiveszed a tésztákat a fridgeből. Bele
öntöd a gyümölcs keveréket. Akkor erre csöpögteted az olvasztott
vajat, és betakarod az előre kinyújtott tésztával. Lehet szép
dekoráló karimát ki képezni díszítésül is, de ez el is maradhat. A
maradék tojásfehérjével bekened a tészta tetejét egy tollal nagy
mozdulattal a tiszta tenyereddel. Durva cukorral enyhén beszórod.
(lehet kevert cukros diót is szórni a tetejébe, de nem szoktam) 1.
Sütőbe helyezed és kb. 45 –50 perc alatt ez gyönyörű arany sárgára
megsül. Sütési idő 45 – 50 perc Sütő hőmérséklete: 175 – 180 Cş Sütő
edény mérete: nagy kerek pie sütő nagy vastag öntött vas serpenyő 22
–25 cm Ř
|