Pogácsák
Porhanyós sajtos pogácsa
rétesliszt 50 dkg, szalakáli 2 dkg, Rama margarin 25 dkg, Pannónia sajt
15 dkg, tejföl 2 dl, vaj 3 dkg, tojássárgája 1 db, só
A lisztet, a sót és a szalakálit szárazon csomómentesre keverjük. A
többi hozzávalóval gyorsan és alaposan összedolgozzuk és 20 percet
pihentetjük.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, a pogácsákat kiszaggatjuk, egyenként
körbesodorjuk és egy vajjal megkent sütolapra tesszük. Ne rakjuk túl
surun, hogy maradjon helyük a növekedésre. Bekenjük tojássárgájával és
reszelt Pannónia sajttal megszórjuk. Közepesen meleg sütoben kisütjük.
Ha teljesen kihult, akkor a legfinomabb.
Pannónia pogácsa
főtt, áttört burgonya 30 dkg, liszt 40 dkg, libazsír 10 dkg, tojás 2 db,
élesztő 3 dkg, tej 1 dl, darált tepertő 15 dkg, Pannónia sajt 15 dkg, só
A burgonyát, a lisztet, a libazsírt és egy tojást a kevés langyos tejben
felfuttatott élesztővel összegyúrok. Lisztezett gyúró-deszkán 1,5 cm
vastag lappá nyújtom, rákenem a darált teper-tőt és meghintem a reszelt
sajt
1/3-ával. Összehajtogatom és 1 órát pihentetem. Ismét kinyújtom,
meghintem a reszelt sajt második 1/3-ával és 1 órát pihentetem. Legvégül
2 cm vastagra nyújtom, bevagdosom, tojással megkenem, rászórom a maradék
reszelt sajtot és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A tepsiben még fél
órát pihentetem. Forró sütőben kb. 25-30 perc alatt aranysárgára sütöm.
Szalakális, sós sajtos perec
liszt 50 dkg, margarin 25 dkg,lszalakáli 1 dkg, tej 5 cl, tejföl 1 dl,
reszelt Pannónia sajt 15 dkg, tojás 1 db
szezámmag 3 dkg, őrölt kömény , só
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a szalakálit kevés tejben
elkeverjük és a tojás kivételével, a többi hozzávalóval együtt
gyöngéden, gyors mozdulatokkal kidolgozzuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és
formával pereceket szaggatunk ki belőle. A tetejüket tojással megkenjük,
reszelt sajttal és szezám-maggal megszórjuk. Közepesen forró sütőben
megsütjük. Azonnal tálaljuk, mert csak frissen jó!
Fasírtgolyók
60 dkg darált lapocka, 1 kis fej hagyma, 1 zsemle, 1 tojás, 5 gerezd
fokhagyma, 2 ek paprika, 1 mk őrölt bors, 2 kk só, 2 ek vágott
zöldpetrezselyem, olaj.
A zsemlét beáztatom, majd kifacsarom. Az apróra vágott hagymát olajon
megdinsztelem. Az összes hozzávalót (az olaj kivételével) jól
összekeverem és vizes kézzel diónyi golyókat formálok belőle, majd bő
forró olajban kisütöm. Kihülés után mindegyikre egy karika csemege
uborkát teszek és fogvájóval egy káposztafejre tűzöm őket. A svédasztal
közepén helyezem el.
Skót fasírt
75 dkg fasírtmassza (lásd Fasírtgolyók), 8 keménytojás, olaj.
A fasírtmasszát nyolcfelé osztom és mindegyikbe belecsomagolok egy
keménytojást, majd forró olajban kisütöm. Hosszában kettévágva teszem a
hidegtálra.
|