Pogcsk
Porhanys sajtos pogcsa
rtesliszt 50 dkg, szalakli 2 dkg, Rama margarin 25 dkg, Pannnia sajt
15 dkg, tejfl 2 dl, vaj 3 dkg, tojssrgja 1 db, s
A lisztet, a st s a szalaklit szrazon csommentesre keverjk. A
tbbi hozzvalval gyorsan s alaposan sszedolgozzuk s 20 percet
pihentetjk.
A tsztt ujjnyi vastagra nyjtjuk, a pogcskat kiszaggatjuk, egyenknt
krbesodorjuk s egy vajjal megkent stolapra tesszk. Ne rakjuk tl
surun, hogy maradjon helyk a nvekedsre. Bekenjk tojssrgjval s
reszelt Pannnia sajttal megszrjuk. Kzepesen meleg stoben kistjk.
Ha teljesen kihult, akkor a legfinomabb.
Pannnia pogcsa
ftt, ttrt burgonya 30 dkg, liszt 40 dkg, libazsr 10 dkg, tojs 2 db,
leszt 3 dkg, tej 1 dl, darlt tepert 15 dkg, Pannnia sajt 15 dkg, s
A burgonyt, a lisztet, a libazsrt s egy tojst a kevs langyos tejben
felfuttatott lesztvel sszegyrok. Lisztezett gyr-deszkn 1,5 cm
vastag lapp nyjtom, rkenem a darlt teper-tt s meghintem a reszelt
sajt
1/3-val. sszehajtogatom s 1 rt pihentetem. Ismt kinyjtom,
meghintem a reszelt sajt msodik 1/3-val s 1 rt pihentetem. Legvgl
2 cm vastagra nyjtom, bevagdosom, tojssal megkenem, rszrom a maradk
reszelt sajtot s pogcsaszaggatval kiszaggatom. A tepsiben mg fl
rt pihentetem. Forr stben kb. 25-30 perc alatt aranysrgra stm.
Szalaklis, ss sajtos perec
liszt 50 dkg, margarin 25 dkg,lszalakli 1 dkg, tej 5 cl, tejfl 1 dl,
reszelt Pannnia sajt 15 dkg, tojs 1 db
szezmmag 3 dkg, rlt kmny , s
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a szalaklit kevs tejben
elkeverjk s a tojs kivtelvel, a tbbi hozzvalval egytt
gyngden, gyors mozdulatokkal kidolgozzuk. Ujjnyi vastagra nyjtjuk s
formval pereceket szaggatunk ki belle. A tetejket tojssal megkenjk,
reszelt sajttal s szezm-maggal megszrjuk. Kzepesen forr stben
megstjk. Azonnal tlaljuk, mert csak frissen j!
Fasrtgolyk
60 dkg darlt lapocka, 1 kis fej hagyma, 1 zsemle, 1 tojs, 5 gerezd
fokhagyma, 2 ek paprika, 1 mk rlt bors, 2 kk s, 2 ek vgott
zldpetrezselyem, olaj.
A zsemlt beztatom, majd kifacsarom. Az aprra vgott hagymt olajon
megdinsztelem. Az sszes hozzvalt (az olaj kivtelvel) jl
sszekeverem s vizes kzzel dinyi golykat formlok belle, majd b
forr olajban kistm. Kihls utn mindegyikre egy karika csemege
uborkt teszek s fogvjval egy kposztafejre tzm ket. A svdasztal
kzepn helyezem el.
Skt fasrt
75 dkg fasrtmassza (lsd Fasrtgolyk), 8 kemnytojs, olaj.
A fasrtmasszt nyolcfel osztom s mindegyikbe belecsomagolok egy
kemnytojst, majd forr olajban kistm. Hosszban kettvgva teszem a
hidegtlra.
|