Mzes mkos es mg ms is
Mzes mkoslevl
50 deka lisztet deszkn sszekevernk 1 csomag Vncza-stoporral, majd
csipetnyi sval, 1 egsz tojssal, 6 deka vajjal s annyi langyos tejjel
sszegyrjuk hogy lgy rtestsztt kapjunk. Hideg helyre flretesszk.
Idokzben 20 deka finomra darlt jfle mkbl 3 evokanl akcmzzel, 1/2
csomag Vncza-vanilincukorral s szksges mennyisgu tejjel puhra foztt
tmeget ksztnk. A pihensrol visszahozott tsztt tnyrnagysgra
nyjtjuk, 20 deka fagyos zsrt csomagolunk bele s vkonyra kinyjtjuk.
Vajastszta mdjra mg 4-5-szr nyjtjuk s hajtogatjuk, mg legvgI
kshtvastagra nyjtjuk ki s kisebb kockkra vgva, a prolt mzes-mkos
tltelkbol kis halmokat rakunk a kzepre. Ngy sarkt felhajtva, a
szoksos trstsknl kisebb stemenyeket ksztnk. Forr stoben szp
srgra stjk s vanilin-szrcukorral hintve, mint kedvelt teastemnyt
szolgljuk fel
Mzes tekercs
6 tojs srgjt 15 deka mzzel habosra keverjk, majd hozzadunk 15 deka
reszelt fzocsokoldt, 1/2 csomag Vncza-vanilincukrot, 8 deka lisztet, 1/2
csomag Vncza-stoport s a 6 tojs fehrje kemny habjt. Paprral kiblelt
tepsiben sszekevers utn azonnal stjk. Sts utn, tejsznhabbal vagy
mlnazzel tltve, tekercsbe felcsavarjuk s vanilincukorral szrjuk be.
Debreceni mzes
4 egsz tojst l0 deka cukorral habosra kevernk, azutn hozzadva 1/2 kg
lisztet, 1 csomag Vncza-stoport, 4 deci langyos mzet 1/2 deka trt
fahjat s 3-4 szem finomra trt szegfuszeget, mg 1/2 rig keverjk.
Zsrozott tepsibe tesszk tetejt aprra vgott dival vagy mandulval
beszrjuk.
Mzes "borhoz j"
10 deka cukrot, 2 evokanl mzet 2 egsz tojssal habosra kikevernk, majd
hozzgyrunk 10 deka orlt mogyort, 2 kshegynyi fahjport s 25 deka
liszttel kevert 1 csomag Vncza-stoport. Flujjnyi vastagra nyjtjuk s
ujjnyi szles darabokra vgjuk. Vajazott tepsiben kzepes tuznl stjk.
Sokig elll.
Mzes pogcsa
12 deka porcukrot, 1/2 csomag Vncza-vanilincukrot 1/2 rig kevernk 2
egsz tojssal, majd kshegynyi trtt fahjat, egy-kt szem finomra trt
szegfuszeget, 1 citrom reszelt hjt s 15 deka langyos mzet kevernk bele,
azutn kevs liszttel elkevert 1/2 csomag Vneza-stoport s annyi lisztet
adunk mg hozz, hogy lgyan dolgozhat tsztt kapjunk. A tsztt lehetosg
szerint pr rra hideg helyen pihentetjk. Sts elott kisujjnyi vastagra
nyujtjuk s kisebb pogcsavgval kiszrva, erosebben zsrozott tepsibe
tve, tetejket mg 1 tojs fehrjnek 8 deka cukorral s kevs citromlvel
kszlt knnyen kenheto mzzal vonjuk be, illetve kenjk meg tollal. A
cukros mz helyett tojssrgjt is haszlhatunk a bekensre. Kzepes tuznl
jl kistjk. Sts utn 1-2 napra zrt ednybe tenni igen j.
Lgy Mzeskenyr
6 deka porcukrot 2 egsz tojssal fl rig habosra kevernk, azutn 1/4 kg
langyos mzet adunk hozz, majd kshegynyi fahjat, 1-2 szem finomra trt
szegfuszeget s 28 deka liszttel kevert 1 csomag Vncza-stoport kevernk a
tszthoz aprnknt. Hossz, vajazott, lisztezett formba ntjk s kzepes
tuznl stjk. Tlalskor szeleteljk.
|