Mézes mákos es még más is
Mézes mákoslevél
50 deka lisztet deszkán összekeverünk 1 csomag Váncza-sütoporral, majd
csipetnyi sóval, 1 egész tojással, 6 deka vajjal és annyi langyos tejjel
összegyúrjuk hogy lágy rétestésztát kapjunk. Hideg helyre félretesszük.
Idoközben 20 deka finomra darált jóféle mákból 3 evokanál akácmézzel, 1/2
csomag Váncza-vanilincukorral és szükséges mennyiségu tejjel puhára fozött
tömeget készítünk. A pihenésrol visszahozott tésztát tányérnagyságra
nyújtjuk, 20 deka fagyos zsírt csomagolunk bele és vékonyra kinyújtjuk.
Vajastészta módjára még 4-5-ször nyújtjuk és hajtogatjuk, míg legvégüI
késhátvastagra nyújtjuk ki és kisebb kockákra vágva, a párolt mézes-mákos
töltelékbol kis halmokat rakunk a közepére. Négy sarkát felhajtva, a
szokásos túróstáskánál kisebb sütemenyeket készítünk. Forró sütoben szép
sárgára sütjük és vanilin-szórócukorral hintve, mint kedvelt teasüteményt
szolgáljuk fel
Mézes tekercs
6 tojás sárgáját 15 deka mézzel habosra keverjük, majd hozzáadunk 15 deka
reszelt fözocsokoládét, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot, 8 deka lisztet, 1/2
csomag Váncza-sütoport és a 6 tojás fehérje kemény habját. Papírral kibélelt
tepsiben összekeverés után azonnal sütjük. Sütés után, tejszínhabbal vagy
málnaízzel töltve, tekercsbe felcsavarjuk és vanilincukorral szórjuk be.
Debreceni mézes
4 egész tojást l0 deka cukorral habosra keverünk, azután hozzáadva 1/2 kg
lisztet, 1 csomag Váncza-sütoport, 4 deci langyos mézet 1/2 deka tört
fahéjat és 3-4 szem finomra tört szegfuszeget, még 1/2 óráig keverjük.
Zsírozott tepsibe tesszük tetejét apróra vágott dióval vagy mandulával
beszórjuk.
Mézes "borhoz jó"
10 deka cukrot, 2 evokanál mézet 2 egész tojással habosra kikeverünk, majd
hozzágyúrunk 10 deka orölt mogyorót, 2 késhegynyi fahéjport és 25 deka
liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütoport. Félujjnyi vastagra nyújtjuk és
ujjnyi széles darabokra vágjuk. Vajazott tepsiben közepes tuznél sütjük.
Sokáig eláll.
Mézes pogácsa
12 deka porcukrot, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot 1/2 óráig keverünk 2
egész tojással, majd késhegynyi törött fahéjat, egy-két szem finomra tört
szegfuszeget, 1 citrom reszelt héját és 15 deka langyos mézet keverünk bele,
azután kevés liszttel elkevert 1/2 csomag Váneza-sütoport és annyi lisztet
adunk még hozzá, hogy lágyan dolgozható tésztát kapjunk. A tésztát lehetoség
szerint pár órára hideg helyen pihentetjük. Sütés elott kisujjnyi vastagra
nyujtjuk és kisebb pogácsavágóval kiszúrva, erosebben zsírozott tepsibe
téve, tetejüket még 1 tojás fehérjének 8 deka cukorral és kevés citromlével
készült könnyen kenheto mázzal vonjuk be, illetve kenjük meg tollal. A
cukros máz helyett tojássárgáját is haszálhatunk a bekenésre. Közepes tuznél
jól kisütjük. Sütés után 1-2 napra zárt edénybe tenni igen jó.
Lágy Mézeskenyér
6 deka porcukrot 2 egész tojással fél óráig habosra keverünk, azután 1/4 kg
langyos mézet adunk hozzá, majd késhegynyi fahéjat, 1-2 szem finomra tört
szegfuszeget és 28 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütoport keverünk a
tésztához apránként. Hosszú, vajazott, lisztezett formába öntjük és közepes
tuznél sütjük. Tálaláskor szeleteljük.
|