Mézes karácsonyra
Mézes karácsonyra
40 dkg simaliszt
16 dkg porcukor
6 dkg sütéshez való margarin (nálunk Smetol nevűt használok)
2 egész tojás
2 nagy evőkanál méz
fahéj, szegfűszeg, ánizs - minden őrölve és annyi, hogy jó illatos
legyen a tészta
1 kávéskanál szódabikarbóna.
Tésztává gyúrjuk, egy órát pihentetjük, szétsodorjuk, formával kivágjuk.
Kikent tepsiben tojással megkenve hirtelen rózsaszínűre sütjük. A sütésnél
vigyázni kell, mert gyorsan sül.
Diszíteni lehet még sütés előtt hámozott madulával, dióval, vagy sütés után,
ha kihült cukormázzal bekenve vagy diszítve.
Nagyon szeretem ezt a tésztát, mert nem ragad úgy mint a többi mézes, jól
lehet vele dolgozni, nagyon finom és szapora. Csak fél centi vastagra
sodrom, mert a fára így is elég.
A cukormáz receptje
12,5 dkg sokszor átszitált porcukor (vagy speciális púder cukor)
egy tojás fehérje
jó ha teszünk bele pár csepp citromlevet, hogy fényes legyen és
egy csipet kukorica keményítőt, hogy tapadjon.
Ha nagyobb tojást használunk fel akkor bátran adjunk hozzá a
cukorból és addig keverjük, míg szép fényes fehér nem lesz és a csík amit
húzunk benne látható marad, nem folyik össze. Papírból készült tölcsérkével,
vagy mikrotén zacskóval visszük fel a diszítést a mézesekre - a már megsült
és kihült tésztára!
|