Finom morzsolt sti
Finom morzsolt stemny
Tszthoz:
200 g bzaliszt, 100 g rozsliszt, 30 g leszt, 50 g mz, 1/8 l langyos tej,
50 g tejfl, 1 tojs, 50 g vaj, 0,5 kkanl mzeskalcsfszer.
Morzsolt tszthoz:
100 g vaj, 100 g mz, 75 g darlt mandula, 25 g aprra vgott mandula, 200 g
teljes rls bzaliszt, 0,5 kkanl vaniliapor.
Tovbb:
vaj a forma kenshez, 3 ekanl tejszn, 1 tojssrgja.
A liszteket tegyk a tlba s a kzepbe nyomott mlyedsbe morzsoljuk az
lesztt, s kevs mzzel, tejjel s liszttel ksztsnk kovszt.
Konyharuhval letakarva 15 percig pihentessk.
Adjuk hozz a maradk mzet, a tejet, a tejflt, a tojst, a megolvasztott
vajat s a mzeskalcsfszert, majd alaposan gyrjuk ssze az egszet.
Pihentessk a tsztt langyos helyen 20 percig.
A morzsolt tszthoz keverjk habosra a vajat a mzzel s fokozatosan adjuk
hozz a darlt s a darabolt mandult, a liszt felt s a vanilit.
A liszt msik felt kzzel gyrjuk a tsztba, hogy jl morzsolhat legyen.
Kenjk ki vajjal egy 26 cm tmrj tortaformt. Gyrjuk t mgegyszer a
tsztt s bleljk ki vele a formt. Kenjk meg 2 ekanl tejsznnel s
szrjuk r a morzsolt tsztt. A maradk tejsznt keverjk ssze a
tojssrgjval s kenjk be vele a stemny tetejt. A formt hideg stben
tesszk, 200 C-on 25-30 percig stjk. 5 percig hagyjuk a formban hlni,
majd cssztassuk rcsra.
Mskppen:
Tltve is kszthetjk a morzsolt stemnyt, ekkor a tsztartegek kz
krmet tesznk. A krmhez 0,5 vaniliaruddal forraljunk fel 1/4 liter tejet.
A vanilit vegyk ki. Keverjnk el 35 g burgonyalisztet kt tojssrgjval
s kevs liszttel, ntsk a keverket a tejbe s egytt forraljuk fel.
destsk mzzel, s ha kihlt keverjnk mg bele 75 g vajat. Legvgl adjunk
hozz 25 g aprra vgott mandult. A ksz stemnyt vgjuk flbe, kz
kenjk a krmet.
|