Eszterhzy torta
Eszterhzi torta 1.
Hozzvalk:
Tszta: 12 tojsfehrje, 28 dkg cukor, 28 dkg darlt di v. mandula, 5 dkg finomliszt, kshegynyi rlt fahj. Krm: 3 dkg vanlis pudingpor, 3 tojs, 3.5 dl tej, 15 dkg cukor, 30 dkg vaj. Mz: 7 evkanl porcukor, 1 evkanl vz, 1 tojsfehrje, 5 dkg tcsokold. Tepsi kikenshez: 30 dkg vaj. Dszts: zsr, liszt, durvra vgott mandula vagy mogyor.
Elkszts:
A tojsfehrjt kemny habb verjk, kzben aprnknt a cukrot is beledolgozzuk. A dit a liszttel meg a fahjjal sszekeverjk, lazn a tojshabba forgatjuk. Tbb tepsit kizsrozunk, liszttel behintnk, s a masszbl t, egyenknt 23 centi tmrj kerek lapot kennk rjuk egyenletesen. Elmelegtett stben kzepes lnggal 18 percig stjk. A stbl kivve - vagyis amikor mg a tszta forr - kssel elmozdtjuk a helyrl, klnben leragad. A krmhez a pudingport a tojsokkal meg egy kevs tejjel simra keverjk. A tbbi tejet a cukorral felforraljuk, a tojsos masszt belentjk, kevergetve 1-2 percig fzzk, ezalatt krmszeren besrsdik. Megvrjuk, amg kihl, majd aprnknt a habosra kevert vajhoz adjuk. A megslt tsztakorongokat egy 23 centis tortakarikval kiszrjuk, hogy szp kerekek legyenek, majd a krmmel gy rtegezzk, hogy abbl a torta oldalara is jusson. Flrra a htszekrnybe lltjuk. A tetejre a porcukrot a vzzel meg a tojsfehrjvel kevergetve megmelegtjk, a tortra kenjk, s mieltt megdermedne, csokoldval "kihzzuk" vagyis az olvasztott csokoldbl krben vkony krket csurgatunk a bevonatra, s fogvjval tlsan elhzgljuk. A torta oldalhoz, a zsrt s a lisztt sszekeverve, durvra vgott pirtott mandult tapasztunk. Vgl rvid idre visszatesszk a htszekrnybe.
A tszthoz valkat csak akkor keverjk ssze egyszerre, ha lgkeverses stnk van, amibe egyszerre tbb tepsi is befr. Ha csak egyesvel tudjuk stni, a tszta llskzben sszeesik, teht 5 rszletben kell elkszteni a masszt.
Eszterhzi torta 2.
Hozzvalk:
20 dkg mogyor, 25 dkg porcukor, 8 tojsfehrje, 3 evkanl vaj, 4 evkanl liszt, 4 evkanl baracklekvr, 20 db cukrozott cseresznye. Vanliakrm: 5 tojssrgja, 2 evkanl liszt, 5 evkanl porcukor, 1 rd vanlia, 6 dl tej, fehr fondant (kszen kaphat).
Elkszts:
A mogyort stben megpirtjuk, a hjt ruhval ledrzsljk s ledarljuk. A 8 tojsfehrjt 25 dkg cukorral kemny habb verjk, belekeverjk a ledarlt mogyort, ezutn kivajazott, lisztezett stlapon 6 db 1 cm vastagsg lapot stnk belle. A tepsirl levett lapokat tortakarikval kiszrjuk, hogy egyformk legyenek. Vanliakrmmel megtltjk a lapok kzeit, a legfels lapot vkonyan lekvrral megkenjk, hogy a rkerl fondant szp fnyes maradjon. A vanliakrm ksztse: A tojssrgjt s a lisztet 0,5 dl tejjel habvervel simra keverjk. Fl liter tejet 15 dkg cukorral s a vanliarddal feltesznk fni. Az 5 tojsfehrjt 10 dkg cukorral kemny habb verjk. Ha a tej felforrt, kivesszk belle a vanlit, a tejet hozzkeverjk a tojssrgjhoz, amit elzleg mr simra kevertnk. Ismt ersen felmelegtjk (80 fokra), majd levesszk a tzrl, s amikor flig kihlt, vatosan hozzkeverjk a felvert kemny tojsfehrjbl kszlt habot. Ezzel a krmmel tltjk meg a tortalapokat. Amikor a legfels lapot lekentk baracklekvrral, rntjk a torta kzepre a felolvasztott fehr fondant-t, s szles, lapos kssel simra elkenjk. Tlals: A tortt felszeleteljk, s szeletenknt egy-egy cukrozott cseresznyvel dsztjk.
|