Szufl
BZADARA SZUFL SZILVANTETTEL
Hozzvalk:
1/2 l tej
1 cssze cukor
1/2 cssze durva bzadara
1/4 cssze mazsola (lehet tbb is de vigyzva, nagyon
dest)
6 tojs
2 leveseskanl vaj (nem hasznlunk margarint mert a
margarinban kevs vz is van ami nem kedvez a felfjt
nvekedsnek)
3 zacsk vanilis cukor
A szilvantethez:
3 cssze szilva (magozatlanul, egszben kimrnk 3
csszvel)
1 cssze cukor
1 cssze vz
Elkszts:
1. A tojssrgkat elklntjk a fehrjtl.
2. Felfzzk a tejet majd lassacskn beleeresztjk a bzadart, llandan
kavargatva felfzzk majd hagyjuk
mg egyet kettt rottyanjon mieltt lezrnnk alatta a tzet, hogy jl
besrsdjn. Flretesszk, hagyjuk
langyosra hlni.
3. A tojssrgjt habosra keverjk a vaniliscukorral s a cukorral, majd
az egszet hozzkeverjk a tejes
bzadarhoz, mindezekhez a vajat is hozzadva.vatosan de jl kikeverjk.
4. Megmossuk s szrazra trljk a mazsolt, majd felverjk a
tojsfehrjbl a habot. A kemny habot a
mazsolval felvltva a masszhoz adagoljuk.
5. A stednyt szilrd zsrral, vajjal, kikenjk, kilisztezzk s
kicukrozzuk. Habkrtyval belehzzuk
az elkszlt felfjt anyagt gy hogy a massza az edny magassgnak a
2/3-ig rjen, hogy a felfjt
emelkedhessk. vatosan tgessk a stednyt a keznkhz vagy az asztal
lapjhoz hogy az anyag
egyenletesen helyezkedjk el benne. Beletesszk a stednyt a vizet
tartalmaz nagyobbik ednybe nagyon
vigyzva nehogy megbillenjen a stedny s vz menjen az anyagba.
6. Kzpforr stbe, als rcsra helyezzk, a stajtt vatosan csukjuk,
ne rzkdjk feleslegesen
a massza. Az els 12-15 perc mlva mrskeljk a tzet. 20 perc mlva ha
nagyon pirulna a felfjt
teteje letakarjuk zsrpaprral. A stsi id 45-55 perc. 45 perc mlva ki
lehet prblni kszre slt-e, a
szoksos mdszerrel, kttt vagy les kst szrva a masszba.
7. Amint befejezdtt a kigzlst rsnyire nyitott stajtnl 4-5 percet
pihentetjk a pudingot, majd
kivesszk, krlvgjuk s vatosan kifordtjuk a formbl egy szilrdan
rnyomott tlra. Dszitjk a
szilvkkal, lentjk a szilvantettel s tlaljuk.
Szilvantet
A szilvkat a tbbi hozzvalval odatesszk fni.Mikor megpuhultak, a
szilvk 1/3-t kimagozzuk s
flretesszk dsziteni. A tbbit szilvt kimagozzuk,felturmixoljuk majd
tnyomjuk egy szrn s az
tnyomott masszt a cukros lvel sszekavarjuk, ez lesz az ntet.
|